Långläsning: Kaffeprovningspremiär! – Kaffemissionären

Långläsning: Kaffeprovningspremiär!

• Långläsning, publicerad på instagram @kaffemissionaren 30/4.

I eftermiddag höll jag min första digitala kaffeprovning för ett konsultföretag i Göteborg. Och jag fick rättvist och bra betalt för att göra ett rättvist och bra jobb inom ett av mitt livs passioner.

Efteråt firade jag Valborgsmässoafton med en god känsla i hjärta och sinne. Samtidigt som naturen i det yttre knoppar och växer så upplever jag en ny vår i det inre.

Jag hade omkring fem års paus från mitt jobb som sportjournalist då jag delade min passion för mindfulness, filosofi och personlig utveckling alldeles gratis med i princip alla som ville. Jag kunde leva så av den enkla anledningen att jag hade sparade pengar sedan tidigare, investerade i aktier. Men det var inte hållbart i längden. Och ju längre jag höll på, desto mer smög sig känslan på. Jag började bli bitter: ”Varför är det ingen som betalar någonting när jag håller klasser och erbjuder det jag är duktig på?”.
Svaret på frågan är tvådelat. För det första så satte jag inget fastslaget pris på mina tjänster. Jag bad om frivilliga donationer (vanligt inom yoga och meditation). För det andra hade jag en idé om att jag inte kunde ta betalt för något jag älskade och ”lika gärna kunde tänka mig att göra gratis.”

Effekten blev att jag gav mer än jag tog emot. Och resultatet blev utmattning. Jag slutade. Det var inte värt det.

Jag återvände till sportjournalistiken där dealen var enkel - jag byter tid och pengar mot att utföra specifika uppgifter under specifika tider.
Det fungerar mycket bra och jag älskar mitt jobb.

Men kan jag verkligen få det att funka även när det kommer till min passion för kaffe? Kan jag få rättvist och schysst betalt för att göra det jag ändå vill göra?
Efter drygt ett halvår som egenföretagare har jag svaret: Ja. Det finns inget alternativ om jag ska vara hållbar i mitt förhållningsätt till mig själv.
I dag har jag tagit rättvist betalt för det jag älskar.
Och plötsligt känns det som den mest självklara saken i världen.

Det brukar vara så. När poletten väl trillar ner.

 

Kaffeprovning digitalt#fairtrade #kaffetgottalltgott #kaffe #självkärlek

Lämna en kommentar