Söndagsskolan | Lektion 15: Mjölk i kaffet – tillåtet eller dödssynd? – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 15: Mjölk i kaffet – tillåtet eller dödssynd?

Svart eller vitt. När passionerade kaffedrickare diskuterar huruvida det är okej att blanda kvalitetskaffe med mjölk eller inte är det lätt att det blir polariserat i valet mellan ”svart och vitt”.

Personligen har jag alltid föredragit svart kaffe förutom när kaffet har så dålig kvalitet att jag behöver något som späder ut och räddar mig från att få ont i magen. Med bra kaffe behöver jag inte mjölk. Men på senare tid har jag velat lära mig mer för att förstå alla er mjölkdrickare där ute (min flickvän är en av dem) och har därför druckit minst en kopp om dagen med havre eller ärtmjölk. 

En kopp i taget har jag lärt mig något och nu kan jag uppskatta kaffe både med mjölk och utan. Före mitt experiment så hade jag en starkare psykologisk färgning i frågan. När jag håller kaffeprovningar brukar jag be deltagarna att prova kaffet utan mjölk, för att sedan hälla i en skvätt om de tycker att de behöver. En vanlig reaktion är ”jag har alltid druckit kaffe med mjölk, men med det här kaffet behöver jag inte det. Kaffet är mildare”. Å andra sidan finns det dem som verkligen tycker om smaken av mjölk i kaffet, även när kvaliteten på bönorna är hög. Med nyfikenhet och lite experimentlust kan vi enkelt gå bortom ”svart eller vitt” i frågan om ”svart eller vitt”…

 

Veckans hemläxa:

Veckans hemläxa är att göra tvärt om mot vad du brukar. Om du vanligen dricker ditt kaffe svart - prova att dricka en kopp om dagen med mjölk under den kommande veckan. Om du vanligen dricker ditt kaffe med mjölk - prova att dricka en kopp om dagen utan mjölk* under den kommande veckan. Oavsett vilken av grupperna du tillhör från början kan experimentet leda till oväntade insikter, om både dig som dricker kaffet, och det kaffe du dricker. 

*självklart ska du avbryta experimentet om du får ont i magen av att dricka kaffe utan mjölk. Om du har industrikaffe (kaffe från landets stora rosterier)  i koppen, prova att byta ut det mot specialkaffe och fortsätt experimentet.

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

 

Lycka till! 

 

Kaffet gott, 

Allt gott

 

/Viktor 

Alla lektioner

Nästa lektion