Söndagsskolan | Lektion 5: Rör runt i filtret – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 5: Rör runt i filtret

Förra veckan lärde vi oss att ta en paus och fukta pulvret alldeles i början av bryggningen för att ”aktivera” kaffet innan vattnet börjar rinna igenom det. Allt för att få med så mycket smak som möjligt med ner i kannan.
Den här veckan b(r)ygger vi vidare på samma tema och lägger till ännu ett steg för att optimera processen när vi använder en vanlig, elektrisk kaffebryggare.
En vanlig uppfattning är att den som tycker om starkare kaffe bör hälla i en eller ett par extra skopor ”för kannan”. Idén är god, men den leder ofta till ett beskt och obalanserat slutresultat. Som tur är finns det andra sätt!

Hemläxa
När bryggningen åter är i gång efter att du blivit klar med förfuktningen och filterhållaren har blivit fylld med hett vatten tar du upp skeden på nytt och rör runt några varv i filterbehållaren.
Turbulensen som skapas hjälper kaffets aromer att frigöras. Jag brukar göra den första omrörningen efter någon minut. Om jag vill ha extra styrka i koppen rör jag om en andra gång mot slutet av bryggningen.
Att röra runt alltför många gånger riskerar däremot att leda till tidigare nämnd beskhet. Prova dig fram och märk skillnaden! Som vanligt finns inga rätt och fel.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Nästa lektion

Alla lektioner