Söndagsskolan | Lektion 10: Glädjen i att bli med kaffekvarn – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 10: Glädjen i att bli med kaffekvarn

Hand i hand med att välja bättre bönor är det första jag rekommenderar den som vill höja sin dagliga kaffeupplevelse att investera i en kvalitetskvarn. Det är helt enkelt det bästa sättet att fånga så många som möjligt av de uppskattningsvis 800 smak- och doftaromer som finns i rostade kaffebönor och få ned dem i din kopp. Det finns i huvudsak två typer av kvarnar där den ena gör sitt jobb bättre än den andra:
1. Kvarnar med knivar.
2. Kvarnar med malskivor.
Den första skär sönder bönorna medan den andra verkligen maler dem. Resultatet blir jämnare och mer förutsägbart med malskivor samtidigt som det ger användaren större möjlighet att justera önskad malningsgrad manuellt.
Vad vi eftersträvar för att brygga gott kaffe är jämnhet. Om jag blandar stora kaffekorn med finmalda i mitt kaffefilter kommer vattnet att rinna snabbare förbi de stora än de små med resultatet att en del kommer att ge ifrån sig mindre smak än önskat (kaffet blir tunt och smaklöst) och en del kommer att ge ifrån sig mer smak än önskat (kaffet blir bittert).

Veckans hemläxa:
Om du är ägare till en kvarn: Prova att experimentera med att brygga en kopp kaffe på riktigt finmalet kaffe och en på överdrivet grovmalen. Vad upplever du?
Om du ännu inte är ägare till en kvarn: Fundera på om det är möjligt att investera i en. Jag har handkvarnar här i webbutiken och under 2022 planerar jag även att ta in en elektrisk som jag spanat på ett tag. 

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Alla lektioner

Nästa lektion