Söndagsskolan | Lektion 8: Blanda kaffet efter bryggning – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 8: Blanda kaffet efter bryggning

Förra veckans lektion handlade om att provsmaka kaffebönorna som de är innan de är vare sig malda eller bryggda. Och är det något som jag själv fascineras över är det potentialen i små, enkla tips med stor ”aha”-potential i relation till ansträngningen. Så här kommer ytterligare ett:

I alla år har jag druckit kaffe utan att veta om att kaffet inte är helt drickfärdig när det runnit ned i kannan. Men sedan jag i höstas träffade Johan & Nyströms kaffepassionär Eskil Edblad i avsnitt #8 av ”Bönestund med Viktor” har jag rört runt i kaffet som ett sista moment före upphällning. I videons brygguide (som finns postad på nytt i dagens story) berättar Eskil att vi alltid bör göra så av den enkla anledning att kaffet annars ”skiktar sig”. Kort sagt kommer olika smaker fram vid olika tidpunkter i bryggningen och när vi i efterhand blandar kaffet balanserar de sig – i stället för att vi dricker dem ”var och en”.

I nästa veckas lektion av Kaffemissionärens Söndagsskola ska vi titta närmare just på bryggprocessens olika smakfaser. Fram till dess tror jag att vi numera är… RÖRANDE överens om när en kanna kaffe är färdig att drickas?

Veckans hemläxa:
Rör runt i kaffet! Om kannan tillåter rent praktiskt kan du spontant virvla runt innehållet med fri hand. Och annars går det förstås bra att använda en sked eller liknande. Gärna i trä (var rädd om kannan!).
Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Nästa lektion

Alla lektioner