Söndagsskolan | Lektion 13: Så länge håller sig kaffe färskt
Förra veckans lektion handlade om hur vi bäst förvarar vårt kaffe och nu fortsätter vi på ämnet ”färskhet”. Hur viktigt är det egentligen? Och är färskast alltid bäst?
När det så kallade ”råkaffet” läggs i rosten är bönan grön och har en gräsliknande doft. Jag upplever det inte som otäckt att tugga på (en del dricker råkaffe som te), men inte heller särskilt gott. Under rostningen skiftar färgen från grön till brun och konsistensen går från seg och hård till spröd. Det är under rostningsprocessen som kaffets aromer framkallas genom de kemiska förändringar som sker i uppvärmningen.
När kaffet är nyrostat har det som flest aromer och därefter börjar kurvan gå nedåt. Det är därför lätt att säga att nyrostat kaffe alltid är bäst, och det stämmer – till viss del. Men när kaffet är nyrostat är det fortfarande kemiska processer som pågår.
En nyrostad kaffeböna är fortfarande ”aktiv” och innehåller gaser. Ju närmare rostningstillfället vi dricker kaffet, desto mer koldioxid finns kvar i bönan. Det finns inget ”facit” på exakt när ett kaffe är som godast, men allt från några dagar till upp till ett par veckor efter rostningstillfället brukar nämnas som en absolut höjdpunkt. Kaffe som förvaras i vettiga påsar (se lektion 12) håller sig dock ”färskt” betydligt längre än så, flera månader för hela bönor. Jag sparade nyligen ett av mina favoritkaffen ungefär fyra månader från rostning. Det tappade en del doft, men när jag malde och drack det var smakerna fortfarande tydliga och goda.
I slutet av förra lektionen nämnde jag att det finns en ”kaffeprofessor” som ägnar sitt liv åt att studera bönornas värld ur ett vetenskapligt perspektiv. Chahan Yeretzians menar bland annat att kaffets färskhet är viktig för smaken, men att många andra faktorer också spelar in och att det är viktigt att inte göra färskhet i sig till ”en religion”. Googla gärna på kemistens namn om du vill fördjupa dig i ämnet!
Veckans hemläxa:
Det enklaste sättet är ta reda på om kaffet är färskt eller inte är att dofta. Ett annat är att betrakta hur kaffet beter sig när vi brygger det. Ett tecken på att kaffet fortfarande är färskt är att det bubblar och ”lever” när det kommer i kontakt med vatten. Aktiviteten i kaffet uppstår när den koldioxid som finns lagrad i bönan släpps ut. Koldioxiden är en restprodukt från rostningen och kanske har du lagt märke till att många kaffepåsar är utrustade med en ventil? Jag trodde länge att den var till för att vi konsumenter skulle kunna dofta på kaffet i butiken. Det går förstås utmärkt, men den egentliga funktionen är att koldioxid ska kunna komma ut, utan att släppa in syre (en av hållbarhetens fiender). Veckans hemläxa är helt enkelt att vara uppmärksam på vad som händer när ditt kaffe kommer i kontakt med vatten!
Lycka till!
Kaffet gott,
Allt gott
/Viktor