Söndagsskolan | Lektion 4: Förfukta ditt kaffe för mer smak – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 4: Förfukta ditt kaffe för mer smak

Välkommen till veckans lektion av Kaffemissionärens söndagsskola. I dag kommer jag att förfäkta ståndpunkten att det är viktigt förfukta ditt kaffe. ”Förfukta!? Vad i hela fridens namn det betyder?”, tänker du kanske. Jag ska förklara.

Att ”förfukta” kallas även för att ”blomma”. Det innebär att låta det första vattnet som hamnar i filtret pausa en stund och ”dra” innan det fylls på med mer vätska. Slå helt enkelt av bryggaren efter några sekunder och rör runt i det malda kaffepulvret under uppehållet. Kaffet blöts då ned lite grand utan att fortsätta direkt ned i kannan. Om kaffet är färskt kommer det troligtvis att bubbla en aning, lite koldioxid lämnar bönorna och eventuella luftfickor som bildats jämnas ut. Det första vattnet som når filtret kommer annars att rinna rakt igenom utan att ta med sig optimalt med smak. Men när vi förfuktar/blommar kaffet så ”aktiverar” vi kaffet så att det är redo att ge oss full utdelning strax därefter!

Veckans hemläxa:
1. Sätt på bryggaren som vanligt. När allt kaffe är fuktigt utan att vara flytande slår du av bryggaren och tar bort kannan så att droppstoppet aktiveras.
2. Rör runt med en sked några varv så att allt kaffe är jämt fuktigt. Ungefär 30-40 sekunder efter att bryggningens första vattendroppar nådde kannan är kaffet förfuktat och klart.
3. Sätt tillbaka kannan, slå på bryggaren och brygg färdigt kaffet.
4. Smaka. Upplever du någon skillnad? Har du lyckats få ut mer smak av samma mängd kaffe?

Som vanligt finns inga rätt och fel. Prova själv och experimentera.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Nästa lektion

Alla lektioner