Söndagsskolan | Lektion 6: Enkel brygguide för gott presskaffe – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 6: Enkel brygguide för gott presskaffe

De senaste söndagarna har vi fokuserat på att optimera smakupplevelsen när vi använder elektrisk kaffebryggare. Nu växlar vi över till en annan mycket populär bryggmetod: presskanna (eller franskpress). En generell skillnad mellan press- och bryggkaffe är att presskannans metallfilter släpper igenom fler småpartiklar och kaffeoljor jämfört med bryggkaffets pappersfilter. Resultatet blir att presskaffet blir ”tätare” medan bryggkaffe blir ”klarare”. Vad som är godast är däremot individuellt och en smaksak!

Veckans hemläxa:
Veckans hemuppgift är att brygga samma sorts kaffe i två olika bryggmetoder. Märker du någon skillnad? I så fall vilken? Föredrar du det ena framför det andra? ... Jämför kaffet vid samma temperatur för mest rättvist resultat och använd om möjligt likadana koppar.

Om du önskar bryggguidning kan du använda mitt standardrecept:

1. Mal 16,7 gram kaffe (alltså lite mindre än tre kaffemått om de rymmer 6 gram).
2. Häll i kannan och fyll på med 250 gram (2,5dl) vatten (förhållandet mellan kaffe och vatten är 1:15. 16,7x15=250g)
3. Låt stå fyra minuter.
4. Rör runt med en sked och bryt den ”skorpa” som bildats högst upp vid ytan.
5. Här kan du antingen nöja dig och pressa ned filtret och vara klar.
6. ... eller så använder du en sked för att ta bort det skum som blir kvar efter att du bröt skorpan efter fyra minuter.
7. Låt vänta ytterligare en stund medan fler kaffepartiklar faller ned till botten av kannan.
8. Sammanlagt tolv minuter efter att vattnet först hällts på är kaffet färdigt att drickas! Jämfört med den snabbare versionen kommer du att få en klarare kopp och kaffet har hunnit nå en fördelaktig temperatur för att alla smaker ska vara tillgängliga för våra sinnen. (Den uppgift jag tagit del av säger att smakupplevelsen blir ”nykter” ungefär från 70 grader. Kommentera gärna här nedan om du har mer kunskap i ämnet!)

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.


Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Nästa lektion

Alla lektioner