Söndagsskolan | Lektion 11: Överdosera kaffe som experiment – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 11: Överdosera kaffe som experiment

Ett enkelt sätt att kolla vad en högtalare går för är att skruva upp volymen på max. En radio av bättre kvalitet går fortfarande att lyssna på medan en radio av sämre kvalitet blir snabbt skränig. Samma sak gäller kaffe.
Det är lätt att tänka att vi (i ordets rätta bemärkelse) till varje pris vill göra ”rätt” när vi öppnat en påse specialkaffe. Helt enkelt eftersom den kostat oss flera gånger mer än det kaffe vi brukat köpa på livsmedelsaffären.
Men här kommer alltså lugnande besked. Ju bättre ett kaffe är, desto bättre står det rustat mot våra mindre lyckade avstickare. Som ett led i att bli allt bättre på att märka skillnad på högre och lägre kvalitet på kaffebönor kan vi därför medvetet prova att ”skruva upp volymen” när vi brygger kaffe.

Veckans hemläxa:
Brygg en kopp specialkaffe och överdosera ordentligt. Brygg sedan en kopp ”vanligt kaffe” (om du har det hemma eller på jobbet) och överdosera på samma sätt. Vad lägger du märke till? Vilket kaffe ”tål” mest?

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

(Mitt tips är att inte använda mer kaffe än nödvändigt för experimentet, för att undvika onödigt svinn om du inte skulle vilja dricka upp allt kaffe efteråt.)

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

Nästa lektion

Alla lektioner