Söndagsskolan | Lektion 12: Förvara kaffet rätt – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 12: Förvara kaffet rätt

Högst uppe på ett berg eller längst ner på havets botten? – I veckans lektion av Kaffemissionärens Söndagsskola ska vi gå igenom de olika boendeformer som Bertil Enstöring i favoritfilmen Skrotnisse provat för att få arbeta ostört på sin bok med viktiga uträkningar. Nej, det ska vi förstås inte. Men vi ska diskutera hur kaffe bäst förvaras - för att lämnas så ostört som möjligt med mesta möjliga aromer kvar i koppen när det är dags för malning. Man brukar tala om kaffets fyra fiender:
1. Värme.
2. Ljus.
3. Syre
4. Fukt.
Så vad behöver vi göra? Inte mycket, faktiskt. Förutsatt att kaffet från början ligger i en vettig påse går det utmärkt att förvara den i rumstemperatur. Ljuset stängs ute av påsen och onödig exponering för syre undviks genom att alltid försluta påsen tätt. Bespara påsen direkt solljus och förvara gärna kaffet en bit ifrån spisen, där det kan vara både fuktigt och varmt från matlagning.

En del har nog hört tipset att förvara kaffet i kylen eller frysen. Den längre hållbarhet som möjligen finns att vinna på att förvara kaffet extra kallt försvinner dock av den negativa påverkan som sker när kaffet utsätts för stora temperaturväxlingar. Om eremiten och vetenskapsmannen Bertil Enstöring hade några uträkningar på kaffe och färskhet i sin högst hemliga bok vet jag inte. Men en som just nu ägnar sitt liv åt att grundligt undersöka kaffe och färskhet är kemiprofessorn Chahan Yeretzian. I nästa lektion av Söndagskolan ska vi titta närmare på hans upptäckter!

Veckans hemläxa:
Mal en skopa kaffe och dofta. Lämna sedan kaffet framme en timme eller två och dofta igen.
Om du inte har en kvarn kan du göra samma sak med lite färdigmalet kaffe. 
Vad lägger du märke till? Noterar du någon skillnad efter att kaffet stått framme och exponerats för några av sina fiender? Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor


Nästa lektion

Alla lektioner