Söndagsskolan | Lektion 2: Vad är specialkaffe? – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 2: Vad är specialkaffe?

Sedan begynnelsen finns ”kaffe” - och så finns det numera även det som kallas för ”specialkaffe”. Men vad är egentligen skillnaden? I dagens söndagsskola reder vi ut begreppen - och vi gör det genom att ringa in vad specialkaffe är.
En vanlig uppskattning är att omkring fem procent av världens kaffeproduktion är specialkaffe. För att få säljas under den beteckningen måste kaffet uppnå minst 82 poäng på en hundragradig skala vid ett standardiserat kvalitetstest. (En kaffeprovning, helt enkelt. På fackspråk kallas det för ”koppning”.)

Det är svårt att nå en hög poäng utan att med yrkesskicklighet ta väl hand om råvaran längs hela ledet från planta till kopp. Därför är det en tumregel att riktigt bra kaffe också är framställt på ett för både människor och natur omsorgsfullt sätt. Specialkaffe har ett högre pris jämfört med ”vanligt kaffe” och de som odlat och producerat bönorna får betydligt bättre betalt.

Det finns mycket att säga om specialkaffe. Du har just läst en kort introduktion som möjligen också gläntar på dörren till en djupare förståelsen för mina valda ledord:
Kaffet gott, allt gott.

Veckans hemläxa:
Gå till kaffehyllan i din matbutik och läs på paketen. Vilken information finns om kaffets ursprung? Går det att spåra kaffet till ett specifikt kooperativ, en region eller rent av gården där kaffet odlats? Vad tror du att det kommer sig om spårbarheten är knapphändig? Spelar det någon roll? Som vanligt finns inga rätt och fel.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

 

Nästa lektion

Alla lektioner