Kaffeföljetången: Del 3 - Faderplantan (och hans ägare) visar vägen. – Kaffemissionären

Kaffeföljetången: Del 3 - Faderplantan (och hans ägare) visar vägen.

Ni som varit med ett tag vet att jag för drygt två månader sedan planterade ett kaffebär som jag fått av vår stammis Ture på Livingroom på Rödabergsgatan i Stockholm. Bäret gottar sig fortfarande under jorden (se sista bilden). Men när jag träffade Ture på kafét i veckan var han på strålande humör (det är han i och för sig alltid) och ville visa mig några bilder. Han har nämligen skördat frukten från sitt kaffeträd hemma i köksfönstret med utsikt över Rödabergen i Vasastan. Nu ligger de på tork och nästa steg är rostning hemma i ugnen. Det senare momentet har jag gett mig på några gånger och om vi kan hitta ett coronasäkert sätt att göra det ihop så ställer jag självklart min ringa erfarenhet till Tures förfogande.

Tänk att få smaka en liten, liten sipp kaffe gjord på dessa bönor... här snackar vi exklusivt kaffe. Mer limited edition är svårt att finna. Men det viktigaste är förstås att det räcker till odlaren själv... Jag har ju faktiskt en egen planta. Beräknad tid till första skörd: ungefär 5 år. Tydligen krävs en hel del tur och lyckliga omständigheter också. Men med Ture som förebild och mentor är inget omöjligt.

Kaffet gott,
Allt gott

Röda, mogna och skalade kaffebär. Utsikt över Rödabergen. Från köksfönstret. Kaffebönor på tork. Kaffebärets fruktkött återgår till plantan när det avlägsnats för rostning.


#kaffemissionären #odlakaffe#kaffekopp #kaffeälskare #specialkaffe#vasastan #specialkaffeistockholm

Lämna en kommentar