Nya Brasilien Fortaleza Bobolink ersätter Pereira Sweet Bourbon – Kaffemissionären

Nya Brasilien Fortaleza Bobolink ersätter Pereira Sweet Bourbon

Det är med blandade känslor som jag väljer att byta ut den av mig och er mycket omtyckta Brasilien Pereira Sweet Bourbon, ett kaffe som blivit en favorit och bästsäljare. Den goda nyheten är att ersättaren är lika god  – och har en ännu bättre eftersmak för miljön. 

Brasilien är världens största kaffeproducent med 30 procent av världens totala produktion. Spannet i kvalité spänner över hela skalan från uselt till toppklass. Villkoren uppges vara goda för kaffearbetare på gårdar som sysslar med kvalitetskaffe, men däremot används ibland besprutningsmedel. De som jobbar med kaffeodling på nära håll säger att det ibland kan vara det bästa helhetsvalet och att besprutning inte per automatik är negativt. Jag visste inte om att besprutning användes på Systrarna Pereiras kaffegård och när jag fick reda på att det finns ett alternativ som har en solklar och tydlig miljöprofil som jag verkligen går i gång på kändes det helt enkelt rätt att flytta över mina ägg till den korgen. Därför kommer mitt utvalda brasilianska kaffe från och med nu heta Fortaleza Bobolink. Rosteriets inköpare Johan (den blonde och då några år yngre killen på bilden) har själv besökt gården och bekräftar hängivenheten i ägarnas miljöengagemang.

Rosteriets egen beskrivning:

------------------------------------------------------------

Familjen Croce är gamla vänner till oss och Johan har besökt deras gård många gånger. Fazenda Ambiental Fortaleza har varit i familjens ägo i generationer och de senaste åren har den genom Silviaa och Marco Croce förvandlats till en ekologisk mönstergård. Just det här kaffet kommer från några av de mindre kaffebönder som odlar kaffe – enligt ekologiska principer – runt huvudgården FAF. Tillsammans med de samverkande kaffeproducenterna så har man skapat gröna korridorer för djurlivet och bevarat de naturliga vattenkällorna. Genom Bobolink-projektet så har man fått ett naturligt kretslopp och en rikare fauna. 
Utöver hållbarhetsaspekten så får bönderna bättre betalt för sitt kaffe.


I karaktären har kaffet en klassiskt Brasiliansk ton, massor av nötter, torkad frukt, choklad och rostade hasselnötter. 

Land: Brasilien
Region: Mococa, Distrito de Igaraí
Gård: Fazenda Bela Vista, Fazenda Morro Azul
Producent: João Cecimiro Marques Dos, Flavio and Maria Lucia
Höjd: 1100 - 1300 meter
Storlek: 24 hektar
Torkning: Bärtorkad

Johan på Gringo besöker Brasilien Bobolink.

------------------------------------------------------------

Jag är ny i kaffevärlden och gör hela tiden lärdomar och förändringar allteftersom att min kunskap växer. Jag är övertygad om det nya brassevalet kommer att bli minst lika omtyckt som det tidigare! Chokladigheten är samba för själen....

 

Här kan du köpa det nya kaffet. 

Kaffet gott,

Allt gott

/Viktor

 

Lämna en kommentar